top of page

Termoenergi: Utfører Bygningsfysisk prosjektering Hjertås Panorama

Updated: Apr 21, 2021

Veidekke bygger en boligdrøm på Åbol – ca 2 kilometer nord for bykjernen i Sandefjord – fordelt over to bygg på 21 leiligheter hver.


Tiltakshaver: Lingelemveien AS

Totalentreprenør: Veidekke Entreprenør Vestfold og Telemark AS


Termoenergi utfører i prosjektet:

- Bygningsfysisk prosjektering (RIBFy), inkl. energiytelser og energiberegninger (RIEn).

- Trykktesting/tetthetskontroll.


Teknisk forskrift (TEK) er den delen av Byggesaksloven (SAK) som definerer de tekniske kravene til bygninger. Det er i TEK man finner krav til blant annet energieffektivitet, oppvarmingsanlegg, ventilasjonsanlegg, radonsikring, dagslys og inneklima – og selvfølgelig svært mye annet. Fra 01.07.2017 er TEK17 gjeldende forskrift.

For å garantere at byggeprosjektet tilfredsstiller alle bygningsfysikk krav i TEK så bør det prosjekteres og beregnes før man starter selve byggeprosessen. Et godt prosjektunderlag er viktig for å sikre en god byggeprosess som ender med et sunt og godt bygg. Energiberegninger skal gjennomføres i samsvar med NS 3031:2014 for å dokumentere at bygget tilfredsstiller krav til energieffektivitet


Som en del av prosjekteringen gjennomfører Termoenergi energiberegninger som sikrer at bygget tilfredsstiller alle krav til energibehov, at det er mulig å ivareta et tilfredsstillende termisk inneklima, og at bygget tilføres tilstrekkelig med dagslys. Vi samarbeider gjennom prosjekteringen tett med arkitekt, byggherre og entreprenør, samt andre tekniske fag for å sikre at bygget ditt blir optimalt utfra de premisser som ligger til grunn.

Energiberegningene gjennomføres som simuleringer ved hjelp av programvaren SIMIEN. Simuleringene gir oss informasjon om hva som kan forventes av byggets energibehov hver time gjennom et helt år, og vi kan også beregne nødvendig effekt for både kjøleanlegget, varmeanlegget og varmebatteriene i ventilasjonsanlegget.

Alle bygninger har kuldebroer i ulike deler av konstruksjonen. For å sikre at det ikke oppstår uønsket høyt fuktinnhold langs disse utfører vi simuleringer for å sikre nødvendig isolasjonstykkelse. Høyt fuktinnhold i konstruksjonen medfører risiko for muggvekst, og det er derfor viktig å sørge for at alle kuldebroer isoleres tilstrekkelig. Disse simuleringene utføres ved bruk av programvaren HEAT2 og HEAT3.


Tilsvarende som for energibruken simulerer vi også inneklimaet gjennom en valgt periode sommerstid for å beregne blant annet forventet innetemperatur, CO2-konsentrasjon, kjølebehov og behov for solavskjerming, Resultat fra simuleringene benyttes til å optimalisere vindusarealer og solavskjerming for å redusere kjølebehovet og til å dimensjonere størrelsen på kjølemaskinene. Simuleringene tar også hensyn til bygningsutspring og omkringliggende bebyggelse, skog, fjell osv. som skjermer mot solen. Resultatet benyttes også som dokumentasjon på at krav til termisk inneklima i bygget er ivaretatt.

Ved hjelp av disse simuleringene optimaliserer vi klimaskallet og tekniske løsninger med tanke på lavt energiforbruk og godt inneklima. Resultatet fra beregningene benyttes som dokumentasjon overfor myndighetene på at bygget tilfredsstiller de energikrav som er gitt i TEK.

Dersom du som utbygger har høyere ambisjoner enn å tilfredsstille krav i TEK så har Termoenergi også kompetanse på prosjektering av bygninger etter passivhuskriterier.


LITT OM PROSJEKTET:

Veidekke bygger en boligdrøm på Åbol – ca 2 kilometer nord for bykjernen i Sandefjord – fordelt over to bygg på 21 leiligheter hver. Det vil bli felles takterrasse på begge bygg til glede for beboere. Her vil man kunne nyte naturen utenfor sin egen leilighet, men samtidig ha en sentral beliggenhet.

For deg som ønsker et aktivt liv så ligger vakre Hjertås som nærmeste nabo – kun 300 meter unna! Hjertås har ved flere anledninger blitt kåret til Sandefjords vakreste friluftsområde, og passer utmerket til aktiviteter både sommer og vinter.

Fantastiske utsiktspunkter, oppkjørte skiløyper, lavo og turstier gjør at alt ligger til rette for en aktiv hverdag.


Prosjektet består av to byggetrinn med totalt 42 leiligheter. Blokk A er nå for salg. Situasjonsplan med inntegning av begge bygningene ligger vedlagt salgsoppgaven. Nærbutikken vil du finne rett rundt hjørnet – da det planlegges dagligvare i tilknytning til prosjektet. Det vil også bli bussholdeplass utenfor, så her kan man bare la bilen stå i garasjen. Ønsker man å ta fatt sykkelen eller bena er det gang- og sykkelsti helt ned til sentrum. Ellers er det kun 3 minutters kjøring i bil før man er ute på E-18 – perfekt for deg som pendler i jobben.



Veidekke er en av Skandinavias største entreprenører og eiendomsutviklere. Selskapet utfører alle typer bygg- og anleggsoppdrag, utvikler boligprosjekter, vedlikeholder veier og produserer asfalt, pukk og grus. Involvering og lokalkunnskap kjennetegner virksomheten. Omsetningen er omlag 39 milliarder kroner, og halvparten av de 8600 medarbeiderne eier aksjer i selskapet. Veidekke er notert på Oslo Børs, og har siden starten i 1936 alltid gått med overskudd.



bottom of page